Case Bergteamets mekaniker

Reportage ur Bergsäkert 2023#1

Bergteamets mekaniker servar, reparerar och anpassar i både verkstad och fält

2020 flyttade Bergteamet in i sina nya lokaler i Boliden. Här finns förutom kontor en modern verkstad för reparation, underhåll av maskiner och redskap samt tillverkning och anpassning av specialutrustning.

 

Bergteamets service- och underhållsverksamhet består av tre huvudområden: fältservice, verkstad och lager i Boliden samt verkstad och utrustningslager för schaktgruppen.

 

Lars-Petter Hammarstedt ansvarar för fältservicegruppen och Karl-Gunnar Lindkvist för verkstaden. Thorbjörn Nygren ansvarar för schaktgruppens utrustning.

Servar i fält

Ute på gruvsiterna har Bergteamet oftast en egen serviceplats. Vanligtvis består en fältservicegrupp av en till fem mekaniker.
Storleken och utförandet på serviceutrymmena varierar och sker i samråd med kunden.


– Till varje plats har vi med oss allt vi behöver som verktyg, reservdelar, oljor och möjligheter till slangtillverkning. För att vara effektiva har vi bland annat skapat ett koncept med mobila containers som rymmer det mesta vi behöver. Det gör att vi snabbt kan etablera oss och att vi alltid har en basuppsättning med det nödvändigaste, berättar Lars-Petter Hammarstedt.

Minskar stillestånd
Verkstadsarbetet i fält är viktigt.
– En välfungerande flotta är grunden till det bästa resultatet för både oss och våra kunder. Vi har ambitionen att minimera all stilleståndstid, därför strävar vi efter att arbeta proaktivt med service och underhåll, till exempel med veckovisa serviceplaner. Man måste ha tid för reparation och underhåll, annars blir man stå ende förr eller senare, säger han.

 

Ständig kontakt
Bergteamet har totalt ett 20-tal fältmekaniker på de olika siterna. Mekanikerna har oftast en utbildning för fordon eller tunga maskiner medan några är självlärda.

 

– Gemensamt för våra fältmekaniker är att de är drivna, vill få allt att fungera och är vana problemlösare. Vi på kontoret ser till att vara på tå och hjälpa dem så mycket vi kan. Jag är exempelvis i Kristineberg och Renström flera gånger i veckan och vi har daglig kontakt på telefon med alla siter, berättar Lars-Petter.

Ett effektivt servicearbete handlar också om logistik.


– Vi är så snabba vi kan med att byta ut eller reparera. Till exempel skickar vi utrustning mellan Kristineberg och vårt lager i Boliden varannan dag. Saker som behöver repareras går hit och färdiga komponenter eller reservdelar skickas tillbaka.

Karl-Gunnar Lindkvist ansvarar för verkstaden i Boliden och Lars-Petter Hammarstedt för fältmekanikerna. Samarbetet och teknikernas kunskap är grunden för Bergteamets serviceorganisation.

Vi är ett team!

Berget och dess fyndigheter är en förutsättning för Bergteamets hela existens. Men teamet i och bakom företaget är den viktigaste grundstenen.

Vi behöver alltid engagerade medarbetare som vill växa och utvecklas med oss i teamet, vill du vara med?

Läs mer här

Moderna lokaler i Boliden
Bergteamets nya verkstad i Boliden är ljus och fräsch. Här jobbar närmare tio medarbetare.


– Vi får ofta beröm för vår struktur och alla är noga med att hålla det snyggt.


God ordning handlar om kvalitet och säkerhet och det blir roligare och enklare att jobba, säger Karl-Gunnar Lindkvist.

Specialtillverkning för schakt
I verkstaden i Boliden utför Bergteamet förutom reparationer och underhåll av maskiner och utrustning, även specialbyggen och anpassningar åt schaktgruppen.


– Varje schakt är unikt och schaktarbeten kräver ofta unika lösningar.


I konstruktionsarbetet tar vi hjälp av Komab eller GMK och tillverkar sedan det mesta själva. Mycket specialbyggs för ett projekt men vi försöker återanvända och anpassa det vi kan, berättar han.

Vilken är vinsten för Bergteamet med en egen verkstad?
– Det är att vi har allt inom väggarna. Vi kan reparera och serva alla maskiner oavsett märke själva och vi kan skräddarsy utrustning. Det gör att vi blir mycket snabba och inte lika sårbara. Idag är mekaniker även hos tillverkarna en bristvara. Tack vare våra medarbetares kunskap och kompetens hanterar vi det på ett mycket bra sätt, menar Karl-Gunnar och tillägger:


– I vår nya verkstad har vi goda lagringsmöjligheter av schaktutrustning. Det är en styrka att vi har en bred flora av maskiner och utrustning som vi på kort tid kan få ut.

Bergteamets fältmekaniker

Läs mer om hur det är att arbeta som fältmekaniker.
Läs mer

Reportage ur Bergsäkert 2023#1