
Fjärrstyrd bultborrning i schakt ger säkrare arbete
Bergteamet fortsätter utvecklingen med automatiserade maskinlösningar. Den senaste utrustningen är en fjärrstyrd bultborrningsplattform som används vid arbeten i schakt.
Plattformen användes för första gången i LKAB:s gruva i Kiruna när B1-schaktet renoverades för några år sedan. Nu har en uppgraderad version tagits fram som passar mindre schakt.
– Vår strävan inom Bergteamet är att alltid bli bättre på det vi gör, arbeta smartare och inte minst bygga bort risker. Det driver teknikutvecklingen för oss, berättar Magnus Bergkvist.
När det gäller tunneldrivning finns en bred flora av arbetsmaskiner men inom schaktarbete är utbudet litet. Utvecklingsmöjligheterna är därför mycket stora.
– Dessutom är riskerna större i schakt. I tunnlar är du främst exponerad just där du befinner dig men i ett schakt är du exponerad för allt som finns ovanför dig, säger Magnus.
Styrs med radio
Bergteamets bultborrningsrobot består av en hängställning där borrningsutrustningen monterats på en plattform. Löphjul upptill och nedtill på ställningen gör att utrustningen löper följsamt i schaktet. Roboten arbetar en bultrad i taget och vinschas ned 1,5 meter åt gången. Före borrningen har schaktet sprutats med betong och borrningen följs av bultning.
Roboten styrs av en maskinoperatör som sitter tryggt och säkert i en hytt på nivån bredvid schaktet. Styrningen sker med en radiokontroll och all kommunikation med utrustningen är trådlös. Operatören följer enkelt arbetet på en monitor via en kamera på plattformen.
Säkrare och snabbare arbete
En av de största fördelarna är att arbetsmiljön förbättras.
– Den fjärrstyrda bultborrningsroboten i kombination med vår betongsprutningsrobot gör att tiden med människor i schakt minskar med 80 procent. Det innebär att riskerna i arbetet reduceras avsevärt. En positiv effekt är dessutom att arbetet går snabbare, just nu klarar vi av att borra cirka 120 hål per skift, berättar Magnus Bergkvist.
Nästa steg i utvecklingen av utrustningen är att det också ska gå att använda den för bultsättning. Funktionen är under utveckling och kommer inom kort.
