Case Sveriges djupaste gruva

Reportage ur Bergsäkert 2023#2

Sveriges djupaste gruva blir ännu djupare

Renströmsgruvan är sedan tidigare Sveriges djupaste gruva. Nu blir den ännu djupare. Från den nuvarande 1500-metersnivån driver Bergteamet på uppdrag av Boliden djuprampen till den nya 1700-metersnivån.

Rampen ska i huvudsak användas som undersökningsort och byggs med ett flertal inslagskupor för borrning så att malmkroppens utformning kan kartläggas i detalj, vilket gör att den kommande produktionsbrytningen blir så effektiv som möjligt.
– Provborrningen är redan i gång med tre borriggar, säger Per Lundgren som är produktionstekniker för Boliden i Renströmsgruvan.


Har funnits i 70 år
Renströmsgruvan ligger några mil utanför Boliden och är Sveriges djupaste gruva. I januari 2019 passerades djupet på 1500 meter vilket motsvarar lite mer än fyra Eiffeltorn staplade på varandra. I gruvan som öppnades 1952 bryts malm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver.
– Syftet med att fortsätta djupare är att vi fått träffar på brytvärd malm på det här djupet, berättar Per Lundgren.

Hög värme på djupet
Bergteamet inledde arbetet med att driva orten redan i september 2022 och har i skrivande stund kommit till 1583 meter.


Arbetet har gått bra men en av utmaningarna är temperaturen som blir högre ju längre ned i gruvan man kommer.
– Längst ner är det varmt och fuktigt. Temperaturen ligger omkring 25 grader och när maskinerna körs eller när vi har förstärkt och sprutbetongen härdar blir det ännu varmare, berättar Jörgen Olsen, Bergteamets arbetsledare i Renströmsgruvan.


Transporttider och ventilation
Det stora djupet för också med sig långa transporttider. Att ta sig ned eller upp tar cirka 40 minuter, enkel väg.
– Sträckan för att komma till 1583-metersnivån är ganska precis 15 kilometer och med tanke på körtiden gäller det att planera logistiken så vi får ett effektivt arbete, säger Jörgen.

En annan utmaning är ventilationen. För att lösa det Änns ett nytt ventilationsschakt som går från 1480 ned till 1502-metersnivån. Luften leds sedan vidare via ventilationstuber som löper längs taket.


Bra bergförhållanden trots djupet
– Det är ett högt bergtryck här nere men berget är egentligen otroligt bra trots att vi är så djupt. Vi vet dessutom av erfarenhet att det är svåra bergförhållanden i det närliggande området där vi driver rampen. Ett par salvor har vi hållit korta men annars har vi kunnat driva i samma takt som vanligt, berättar Jörgen.


Säkerheten är viktig och man anpassar sig hela tiden efter förutsättningarna.
– Vi har ständigt kontroll på berget. Bergmekanikerna undersöker löpande om det uppstår sprickor i berget eller om några förstärkningsbultar släpper och då agerar vi tillsammans utifrån det, förklarar Per Lundgren.

Betongsprutning vid en av inslagskuporna vid 1580-metersnivån. Leveranser av sprutbetong sker löpande till förstärkningen av djuprampen.

Nära samarbete i produktionen
Projektet med att driva Renströmsgruvan mot rekorddjupet bygger på ett tätt samarbete.
– Jag och Per ses varje dag och alla arbetsledare håller avstämningar där vi går igenom om något viktigt inträffat inom till exempel hälsa, miljö och säkerhet eller om några särskilda händelser är planerade under dagen, säger Jörgen Olsen.


Relationen mellan Bergteamet och Boliden är god och betydelsefull menar Per Lundgren.
– Vi känner varandra sen många år och Bergteamet är lätta att samarbeta med. Vi får snabb hjälp och vi löser allt tillsammans. Därför är det naturligt att fortsätta samarbetet, säger han.

Har lång erfarenhet
Per har jobbat inom Boliden i 30 år och 27 av dem har han varit i Renströmsgruvan.
– När jag började här var den djupaste nivån 1000 meter och tanken var att gruvan skulle läggas ned inom några år, men så blev det inte. Idag är Renströmsgruvan en framgångsrik gruva med nya fyndigheter, berättar han.


Djupet förvånar många
Renströmsgruvan är djupast i Sverige och troligtvis den djupaste gruvan i hela Skandinavien.

– Det är roligt att vi får driva den djupaste gruvan och alltid vara vid den lägsta punkten. Vi har själva vant oss men talar man med utomstående så tappar många hakan när de hör talas om djupet. För oss spelar det egentligen inte så stor roll om det är 120 eller 1700 meter. Vi arbetar lika noggrant och målmedvetet oavsett djup men visst känns det lite extra roligt ändå, säger Jörgen Olsen.


Färdigt om ett år
Arbetet med att driva rampen inleddes november 2022 och planen är att vara nere på 1700 meter vid årsskiftet 2024/2025.

Reportage ur Bergsäkert 2023#2