Bergarbetare

Vad gör en bergarbetare?

En bergarbetare är en person som arbetar i gruvor eller med bergarbete ovan jord, och deras arbetsuppgifter kan variera beroende på arbetsplatsens utformning och behov. Här är några av de huvudsakliga uppgifterna som en bergarbetare kan ha:

Förberedelsearbete: Innan själva borrningen och sprängningen kan börja, utförs noggranna förberedelser. Detta inkluderar bland annat inmätning och upprättande av planer för hur tunneln ska drivas framåt, baserat på geologiska undersökningar och tekniska ritningar. Till hjälp med detta finns ofta mättekniker.

 

Borrning: Hål i berget borras inför sprängning enligt noggrant upprättade borrplaner. Detta kräver kunskap om olika borrtekniker och maskiner, samt förmågan att hantera och underhålla borrutrustningen.

 

Laddning och sprängning: Efter borrning laddas hålen med sprängämnen. För att få göra detta krävs kunskap om olika typer av sprängämnen och deras användning för att säkerställa effektiv och säker sprängning. Efter sprängning ingår det också att bedöma resultatet och planera för eventuella ytterligare sprängningar.

 

Utskjutning och transport av bergmassor: Efter varje sprängning måste bergmassorna transporteras bort från tunneln. Bergarbetaren arbetar ofta tillsammans med maskinförare och andra arbetare för att säkerställa en effektiv borttransport.

 

Skrotning och säkring: Efter sprängning och borttagning av det lösa materialet, är det ofta nödvändigt att säkra tunnelns väggar och tak för att förhindra ras. Som ett första steg tas lössittande berg ner (skrotning). Därefter utförs ofta förstärkning av berget, detta kan innebära installation av bergbultar, nät och sprutbetong.

 

Brytning: Detta innebär att bryta loss malm eller mineral från berget. Det kan göras genom olika metoder såsom sprängning, borrning eller mekanisk brytning med tunga maskiner.

 

Lastning och transport: Efter att malmen är bruten lastas och transporteras den till ytan eller till en anläggning för vidare bearbetning. Detta kan innebära att köra tunga fordon eller hantera transportband och andra transportsystem.

 

Säkerhetsarbete: Säkerheten är extremt viktig i gruvdrift och bergarbete. Bergarbetare kan vara involverade i att säkerställa stabiliteten i gruvans strukturer, övervaka luftkvaliteten, och utföra andra säkerhetskontroller. Här ingår olika typer av förstärkningsarbeten, med t ex sprutbetong, bergbultar, nät och vajer.

 

Förädling: I vissa fall kan bergarbetare även vara involverade i första stegen av förädlingen av malmen, såsom krossning och sortering, innan den skickas vidare för ytterligare bearbetning.

 

Underhåll: Underhåll av maskiner, utrustning och verktyg som används i gruvan eller vid bergarbete är också en viktig uppgift. Det kan inkludera reparationer och regelbundna kontroller för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

 

Arbetsmiljön för bergarbetare kan vara fysiskt krävande och innebära arbete under jord i gruvor eller i dagbrott. Arbete under jord kan innebära att man arbetar i trånga och mörka utrymmen, medan arbete i dagbrott kan innebära exponering för alla typer av väder. Säkerheten är av yttersta vikt inom denna yrkeskategori, och bergarbetare måste följa strikta säkerhetsföreskrifter och bära lämplig skyddsutrustning.

Utbildningsvägar

För att utbilda dig till bergarbetare i Sverige finns det olika vägar beroende på vilken typ av arbete inom bergindustrin du är intresserad av. Här är några alternativ för utbildningsvägar:

Gymnasial utbildning

 

Naturbruksprogrammet: Inriktning mot gruv- och anläggningsteknik kan vara en startpunkt för dem som är intresserade av att arbeta inom bergindustrin direkt efter gymnasiet. Denna utbildning ger grundläggande kunskaper om gruvdrift, anläggning och arbete med tunga fordon.

 

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner: På inriktningen Lastbil och mobila maskiner får du lära dig diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Då underhåll av maskiner är en viktig del kan även detta vara en bra startpunkt. Förutom bergarbetare så behövs även mekaniker under jord inom gruvindustrin.

 

Yrkeshögskoleutbildningar (YH)

 

Yrkeshögskoleutbildningar: Det finns yrkeshögskoleutbildningar som är inriktade specifikt mot arbete i bergindustrin, till exempel utbildningar till bergsprängare eller borrtekniker. Dessa utbildningar är oftast mer specialiserade och ger dig de yrkesspecifika kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta i branschen. Läs mer här

Universitets- och högskoleutbildningar

Högskole- och universitetsutbildningar: För de som är intresserade av att arbeta på en mer avancerad nivå inom bergteknik eller gruvdrift finns det relevanta utbildningsprogram på universitet och högskolor. Exempelvis erbjuder Luleå Tekniska Universitet program inom gruv- och berganläggningsteknik som leder till en civilingenjörsexamen.

 

Arbetsplatsförlagd utbildning och lärlingsprogram

 

Lärlingsprogram och internutbildning hos företag: Vissa gruv- och anläggningsföretag erbjuder interna utbildningsprogram eller lärlingsplatser där du kan få praktisk erfarenhet samtidigt som du lär dig yrket. Detta kan vara ett bra sätt att komma in i yrket och bygga upp en karriär inom bergindustrin.

 

Kortkurser och certifieringar

 

Kortkurser och certifikat: För specifika kompetenser som krävs inom bergarbeten, såsom sprängning, borrning eller säkerhetsutbildningar, kan kortare kurser och certifieringar vara relevanta. Dessa kan erbjudas av olika utbildningsanordnare eller branschorganisationer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vi är ett team!

Berget och dess fyndigheter är en förutsättning för Bergteamets hela existens. Men teamet i och bakom företaget är den viktigaste grundstenen.

Vi behöver alltid engagerade medarbetare som vill växa och utvecklas med oss i teamet, vill du vara med?

Läs mer här