
Nya gruvan i Fäbodtjärn har öppnat
Den 2 maj var en historisk dag. Då startade ortdrivningen mot malmen i Fäbodtjärn med den allra första salvan.
– Jag har mycket positiva känslor idag. Det är väldigt spännande att få driftsätta Sveriges första nya gruva på 10 år. Jag gläds särskilt för Botnia Exploration, alla som varit med från början, som jobbat hårt för att det här ska bli av och för våra aktieägare som tror på oss, säger Fredrik Bergsten VD för Botnia Exploration.
Botnia Exploration har sedan starten 2007, fram tills nu varit verksamt inom prospektering och fyndighetsutveckling, främst i Västerbotten. Målsättningen har varit att utveckla en svensk hållbar guldgruva med minimalt miljöavtryck, där fyndigheten i Fäbodtjärn har varit det mest prioriterade projektet.
Under 2023 trädde de sista nödvändiga tillstånden för verksamheten i laga kraft och Botnia Exploration kunde efter det förbereda arbetet ovan jord och knyta till sig samarbetspartners och leverantörer.
– Det som avgör om det blir en lönsam gruva för oss som en mindre aktör, är förutom mineraliseringen, att man hittar rätt samarbetspartners och arbetsupplägg. För oss har samtliga pusselbitar fallit på plats, vilket vi är mycket glada över, säger Fredrik.
Dokumenterades för 30 år sedan
Det malmbildande stråket i området där gruvan ligger har varit dokumenterat sedan mitten av 1990-talet. Arbetet med att identifiera det brytbara värdet började 2008 och några år senare, vid 2012 var man säker på fyndigheten.
– Sedan dess har vårt arbete bestått av diamantborrning och arbete med miljötillstånd och bearbetnings-koncessioner. Från att vi startade på allvar till allt blev klart tog det cirka 11 år vilket är fantastiskt bra, säger Fredrik.
Blir att räkna med
För Botnia Exploration är gruvbrytningen en milstolpe.
– För oss är det väldigt stort. Vi går nu från att vara ett prospekteringsbolag som försöker hitta utvecklingsprojekt, till att visa marknaden att vi är ett riktigt gruvbolag och en samarbetspartner att räkna med.
I Sverige finns en handfull olika gruvbolag som driver aktiva gruvor. Botnia Exploration är nu ett av dem. Arbetet för att hitta fler fyndigheter fortsätter.
– Vi ska framöver jobba på två fronter. Vi ska vara ett aktivt producerande gruvbolag men vi ska även fortsätta vara ett prospekteringsbolag. Om ett antal år hoppas vi realisera ytterligare projekt, antingen själva eller med partners, berättar Fredrik.

Fredrik Bergsten, VD, Bothnia Exploration.

Bergteamets borrigg på väg ned för att jobba direkt efter gruvans invigning.

Första salvan har skjutits vid invigningen av gruvan. Här lyfts sprängmattorna iväg och tunneldrivningen kan starta.
Minst fyra år framåt
I Fäbodtjärn är planen att bryta 200 000 ton vilket motsvarar omkring fyra års produktion men tanken är att det ska bli mer än så.
– Vi vet att fyndigheten är öppen nedåt och våra provborrningar har inte hittat slutet. Därför är vår förhoppning när vi kommer djupare, att vi kan göra kompletterande prospekteringsborrningar och se om vi kan förlänga produktionen, säger Fredrik.
Vad krävs för att gruvproduktionen ska lyckas?
– Fyndigheten har alla förutsättningar för att bli en lönsam gruva. Det som är viktigt är att vi tillsammans med Bergteamet som är vår huvudentreprenör får till bra arbetssätt och rutiner, att vi gör en bra gruvdesign och kan lägga orter och ramper i rätt plats i förhållande till malmen.
Det är också avgörande att vi är duktiga på att bibehålla den goda malmhalten så gått det går, att vi kan undvika att få med oss onödigt stora delar av det omkringliggande berget vilket inte innehåller guld och undvika att skicka det till anrikningen, förklarar Fredrik.
Varför valde ni Bergteamet?
– Som ett litet bolag med begränsade resurser har vi tittat noga på marknaden för att kunna den entreprenör som kan hantera vår gruva på bästa sätt. Vi har hittat ett affärsmässigt bra upplägg med Bergteamet och vi känner att vi har ett öppet och förtroendefullt samarbete.
– Redan idag har de järnkoll och håller i trådarna jättebra. Bergteamet har bemannat med rätt resurser, de lägger manken till och hittar alltid lösningar på problem som uppstår. Bergteamet är inga nybörjare. De vet vad de gör, vilket gör oss trygga, menar Fredrik.
Viktig guldråvara på era sätt
I gruvan är guld fokus.
– Våra kalkyler bygger på att vi ska bryta guld men vi vet också att vi sannolikt får med oss en mindre mängd silver i kvartsen, även om det är av marginell betydelse. För oss är guldet av största vikt. Det är den ultimata hårdvalutan och en nödvändig industrimetall avseende elektronikindustrins möjlighet att skapa korrosionsbeständiga kontakter med hög ledningsförmåga. Guld bidrar till att stärka landets finansiella struktur, betonar Fredrik Bergsten.

Bergteamet ansvarar för tunneldrivning och produktion i Fäbodtjärnsgruvan
När gruvan i Fäbodtjärn öppnar är Bergteamet med och ansvarar för allt underjordsarbete, från ortdrivning till produktionsbrytning.
– Det känns väldigt spännande och roligt. Vi känner oss hedrade av att få vara med och starta upp en ny gruva. I mina ögon är det mycket stort, berättar Daniel Lithell, Bergteamets platschef.
Fäbodtjärn ligger ensligt till, högst upp på ett berg och nås av grusvägar. Här i den nya gruvan ansvarar Bergteamet för allt arbete från tunnelmynningen och ned.
– Vi driver tunnel, bergförstärker och installerar medier som ventilation och el. Vi produktionsbryter och transporterar malmen upp till dagen där den lastas om och körs vidare till anrikningen. Vi har erfarenhet av alla moment men det är unikt att vi gör det på ett och samma ställe, berättar Daniel.
Allt är på plats
Innan Bergteamet var helt på plats förbereddes området av några andra underentreprenörer till Botnia Exploration. Marken avtäcktes, reningsbassängerna byggdes och försörjningen av el och vatten etablerades.
De första maskinerna från Bergteamet började rulla in i början av april och drivningen startade officiellt den andra maj med den första salvan.
– Vi kommer inledningsvis att ha två bergarbetare och en mekaniker per skift på plats här i Fäbodtjärn. När vi sedan kommer in i malmen och borrar med Simban lägger vi till ytterligare en bergarbetare. Totalt kommer vi att sysselsätta mellan 12 och 14 personer inklusive produktionsledning till en början, berättar Daniel.
Har stora förhoppningar
Bergteamet ska inledningsvis driva åtta skivor vilket innebär cirka 4800 meter. Daniel ser med tillförsikt fram emot arbetet.
– Det ser ut som att bergförhållandena är goda, vi får se mer när vi har tagit oss ned en bit. Förutsättningarna verkar goda och vi både hoppas och tror att det kommer att bli mer drivning och brytning efter den första sträckan om det visar sig att fyndigheterna fortsätter längre ner, säger han.
– Projektet kommer att vara utvecklande för alla involverade och vi ska prestera på den absoluta toppen. Vi har ett öppet och nära samarbete med Botnia Exploration och vi är som en familj inom Bergteamet där alla hjälps åt. Jag är säker på att arbetet kommer att lyckas bra, betonar Daniel.