
Sprängning med precision för nya bussterminalen i Katarinaberget
I ombyggnaden av Slussenområdet i Stockholm är den nya bussterminalen i Katarinaberget med sina många entréer och anslutningar en viktig del av lösningen. Bergteamet har sedan 2020 varit underentreprenör åt Implenia i en del av arbetet med att driva fram bergrummen för den stora terminalen.
Bussterminalen förläggs helt inne i berget och ska rymma både resenärer och busstrafik. Dessutom ansluter terminalen till Saltsjöbanan och den befintliga tunnelbanan. Terminalen är omfångsrik och består av flera bergrum med spännvidder på upp till 24 meter och upp till 30 meters höjd. Bergvolymen som tagits ut uppgår till cirka 270 000 kubik.
Arbetet med att driva fram terminalen har skett från två håll. Bergteamets område började i Katarinagaraget vid Slussens anrika OK-mack medan Implenias team arbetade från det andra hållet, från Stadsgårdskajen sett, för att sedan mötas.
Uppdraget utökades
Bergteamets uppdrag inleddes under
våren 2020.
– Under projektets gång såg vi att våra egna resurser behövde förstärkas och då valde vi att samarbeta med Bergteamet.
Inledningsvis var tanken att Bergteamets insats endast skulle vara under några månader och främst omfatta strossning men under tidens gång utökades samarbetet, berättar Erik Tjäder, Implenias produktionschef vid Slussen.
Tog fram en ny lösning
Det utökade samarbetet grundade sig
bland annat i detaljplaneringen för en del av framdriften. Implenia och Bergteamet tog fram en annan metod än den som var tänkt från början.
– Inledningsvis var planen att arbeta med ovanjordsriggar och sen spränga oss ned, men tillsammans med Bergteamet valde vi i stället att gå med tunnelriggar och spränga ned berget inifrån taket.
Det visade sig vara en metod som med facit i hand gav ett mycket bättre resultat och som var positiv för tidsplanen, berättar Erik Tjäder.

Varje laddningsmängd har beräknats och utvärderats noga, berättar Torgny Tjärnlund, Bergteamets platschef.
Vibrationskänslig innerstadsmiljö
Arbetet med terminalen har inneburit en hel del utmaningar eftersom det skett i en känslig miljö mitt i centrala Stockholm med andra bergrum och ett stort antal byggnader nära omkring. Dessutom är Slussen en plats där människor rör sig, vardagslivet pågår inpå knuten och tunnelbanan går endast några meter från arbetsområdet.
– Omgivningens förutsättningar har ställt extra krav på oss. Fokus har varit försiktig sprängning och kvalitet före kvantitet. Varje laddningsmängd har beräknats och utvärderats noga. Vi har borrat tätare, använt små laddningsmängder och vid varje salva har vi bevakat vibrationsvärdena och
anpassat oss inför nästa omgång, berättar Torgny Tjärnlund, Bergteamets platschef.
– Bergteamet har arbetat i de mest komplicerade områdena nära tunnelbanan och som har knepiga geometrier samt där det varit hårda krav på konturen. Det krävs erfarna
bergarbetare för att veta hur man ska göra jobbet och ta ut materialet på bästa sätt. Volymmässigt har Bergteamet inte tagit ut så stora mängder men de har ansvarat för de
allra svåraste kubiken och gjort det exemplariskt, säger Erik Tjäder.
Historiskt och roligt projekt
I skrivande stund är alla känsliga sprängningar gjorda.
Bergförstärkning av de färdigdrivna områdena återstår och bergarbetet har avslutats under sommaren för att följas av byggnationer och installationer innan terminalen tas i bruk om ett par år.
– Arbetet vid Slussen har varit roligt eftersom det är ett omtalat projekt som påverkar så många människor och ska användas i generationer framåt men även tack vare allt finlir i arbetet. Det har varit kul både för mig som varit med länge i branschen våra medarbetare som jobbat här, säger Torgny.
Erik Tjäder håller med.
– Vi har varit här under en längre tid och nu när arbetet strax är klart börjar vi bli lite nostalgiska. Vi har haft en bra tid och ett bra gäng här som trivts tillsammans.