Case Ortdrivning nya fyndigheter

Reportage ur Bergsäkert 2019

Ordtrivning för nya fyndigheter i Kristineberg

Bergteamet har brutit en helt ny undersökningsort på 3300 meter åt Boliden som går från Kristinebergsgruvan mot den nedlagda Rävliden-gruvan. Tanken är att fyndigheten den leder till ska ge en framtida brytning av främst koppar och zink.

Arbetet med orten inleddes 2017 och avslutades under mars i år. Orten som är i princip helt rak började vid 1000-metersnivån och avslutades vid 785 meter. Med lastfickor är sträckan drygt 3300 meter. Det inkluderar även en extrasträcka som lades till tack vare att arbetet gick snabbare än beräknat.
– Orten har drivits för att se vad malmkroppen kan ge. Nu när orten är klar har vi inlett prospekteringsborrning. Totalt är det 23 000 meter som vi nu börjat diamantborra, berättar Bolidens projektledare Gunnar Norman.
– Borrningen är viktig för att se hur kroppen går. Det gör att vi får en klar bild av malmkroppen, dess storlek och innehåll och att vi inte riskerar att missa något, säger han.

 

Singelort ställer krav
Den stora utmaningen i projektet har varit att orten är en singelort med samma väg in som ut. Det har ställt stora krav på logistik, salvtider och anpassning av skiftgång för att hinna med arbetet så bra som möjligt.
– Tidplanen var tight redan från början och vi insåg efter ett tag att vi behövde justera en del i det ursprungliga upplägget för att ligga bra till. Det gjorde att slutresultatet blev väldigt lyckat. Arbetet var klart till och med något före tidplanen, berättar Gunnar.

 

Komplett styrka medarbetare och maskiner
Bergteamet har arbetat tvåskift med en grundbemanning på två bergarbetare och två mekaniker. En komplett maskinflotta har också funnits på plats. Arbetet har bestått av sprängning, skrotning, utlastning och bergförstärkning. Även luft, vatten och ström har dragits fram i orten.

 

Samarbetet har varit gott.
– Vi har under hela projektet haft ett bra resonemang mellan Boliden och Bergteamet. Vi har hjälpts åt på ett bra sätt när saker uppstått som vi behövt lösa, säger Gunnar Norman.

 

Ett supergäng
– Bergteamets medarbetare har varit oerhört självgående och kompetenta. Det har varit ett jobb som gått på räls och har skötts imponerande. Jag skulle säga att det är en elitstyrka som har varit på plats, berättar Gunnar.

Provbrytning beräknas börja vid årsskiftet 2019/2020. När produktionsbrytning kan ske har inte fastställts ännu.

Reportage ur Bergsäkert 2019