Åtta schakt till E4 förbifart Stockholm
Ett av Sveriges största infrastrukturprojekt just nu är E4 Förbifart Stockholm. Strax utanför Drottningholms slott arbetar Bergteamet på uppdrag av norska AF Gruppen med flera stora ventilationsschakt för den långa vägtunneln under Lovön.

Varje schakt tas upp genom att ett tre meter brett hål raiseborras. Därefter strossas schaktet ut till 9,8 meter innan det rensas, skrotas, förstärks och sprutas. Arbetet sker i etapper om fem meter. En stor del av arbetet sker från en arbetsplattform som sänks ned med en av Bergteamets mobila schakthängställningar.

Ett av de djupaste schakten som ligger på norra Lovön och som är bultat och betongsprutat. De norra schakten blir cirka 100 meter djupa och de södra närmare 50 meter. Diametern är knappt 10 meter.
Bergteamets uppdrag består av att göra totalt åtta schakt, fyra ligger på den norra sidan av Lovön nära Drottningholm och fyra på den södra. De norra schakten blir cirka 100 meter djupa och de på södra sidan strax under 50 meter djupa. Schaktens diameter är knappt 10 meter.
– Vi började etableringen i november 2022 och idag är vår produktion i full gång. Just nu består vår organisation av närmare 50 medarbetare inklusive underentreprenörer, berättar Jens Jonsson, Bergteamets platschef.
Flera etapper
Varje schakt tas upp genom att ett tre meter brett hål raiseborras. Sen strossas schaktet ut till 9,8 meter innan det förstärks och sprutas.
– Vi jobbar i etapper om fem meter. Vi borrar, spränger och lastar ut. Sen bergrensar och skrotar vi både manuellt och med en 9-tons grävmaskin. Det gör vi från en arbetsplattform som vi sänker ned med en av våra mobila schakthängställningar. Vi tvättar även varje schakt eftersom bergrensningsklassen föreskriver det, förklarar Jens.

Jens Jonsson, Bergteamets Platschef
Fakta om E4 Förbifart Stockholm
- E4 Förbifart Stockholm är en 21 kilometer ny sträckning av E4. Den går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Stora delar av sträckan består av tunnlar.
- AF Gruppens entreprenad, FSE 305 går från norra delen av Kungshatt, under Lovön och till mitten av Lambarfjärden.
- Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för sex kilometer huvudtunnlar, sju kilometer ramptunnlar och åtta schakt.
Scanning och uppmärkning
Efter tvättning skannas och mäts schaktet in av Bergteamets mättekniker. De märker även upp schaktets nivåer och väderstreck inför karteringen. Därefter går Trafikverkets geologer igenom bergets kvalitet och tar fram en förstärkningsanvisning som Bergteamet följer.
– Förstärkningen sker genom att vi betongsprutar schaktet manuellt från en sprutrigg som sänks ned, därefter sker bultning. Hittills har vi använt tre meter långa bultar som vi satt med 1,7 metersavstånd. Enligt kravspecifikationen skannar och efterspänner vi en stor del av bultarna, berättar Jens.
Tuff och utmanande vinter
Projektet har varit fyllt av utmaningar. Inte minst för att vårvintern var ovanligt lång och kall.
– Allt arbete i schakten sker under bar himmel. Områdets förutsättningar och arbetets art innebär att vi inte kan göra några väderskyddande överbyggnader för schakten, säger Jens.
– Dessutom är vägen hit en enkel landsväg med låg bärighet vilket gör att alla transporter av maskiner och material sker med färja.
Jens är stolt över sitt team.
– Alla medarbetare har gjort en fantastisk arbetsinsats. Vädret har varit tufft och eftersom vi ständigt jobbar med metodutveckling gjorde vi tidigt en justering av arbetsupplägget. Trots förutsättningarna har alla jobbat målmedvetet och lösningsfokuserat, betonar han.
Nära samarbete ger resultat
Projektet är omfattande och samverkan är en av framgångsfaktorerna.
– Vi har ett tätt och bra samarbete med AFGruppen och alla andra. Vi har dagliga samordningsmöten för att koordinera arbetena mellan tunnel och schakt och genomför gemensamma skyddsronder varje vecka. Vi har byggmöten var fjortonde dag i stället för en gång i månaden och fram till semestern delade vi på samma kontorslokaler, berättar Jens.
– Sammantaget gör det att alla har koll på hur projektet går och vad som sker. Det bidrar till en bra samsyn.

Samarbetet mellan Bergteamet, AF Gruppen och alla andra involverade har varit nära.

Förberedelser vid en betongbil inför betongsprutning av ett schakt. Totalt används 750 kubikmeter sprutbetong i projektet.

Bergrensning och skrotning sker både manuellt och med en 9-tons grävmaskin som sänks ned i schaktet på en plattform.
Stort fokus på säkerhet
Projektets storlek och att Trafikverket är beställare innebär att dokumentation och säkerhet är ett centralt arbete. Bergteamet har en dedikerad projektingenjör som ansvarar för all dokumentation tillsammans med H Safety som stöttar med säkerhets- och miljöfrågor.
Jens lyfter gärna fram den höga ambitionsnivån i säkerhetsarbetet.
– Vi jobbar på ett säkert sätt. Vår schaktsänkningsmetod är godkänd, vi får transportera människor i schakten och vi använder både räddningsspel och kranar.
Dessutom har vi samövat räddning i schakt med Södertörns räddningstjänst vilket var mycket uppskattat.
Kompetens inom infrastruktur
E4 Förbifart Stockholm är i särklass det största uppdraget inom infrastruktur Bergteamet haft.
– Projektet är mycket betydelsefullt. Det visar på vår bredd och att vi har kompetens inom både gruvindustri och infrastruktur. E4 Förbifart Stockholm ger oss viktig erfarenhet inför kommande infrastrukturprojekt i hela Sverige, betonar Jens.