
Luftdriven rasborrning med simba ger lyckat resultat
I början av året utförde Bergteamet rasborrningsarbete åt LKAB i Malmberget. Under tre månader borrades cirka 6000 meter med en Simba M6 långhålsrigg utrustad med luftsänkhammare.
Vanligtvis används riggar utrustade med vattendrivna sänkborrhammare i Malmberget. I vissa förhållanden är inte det optimalt.
– Här i Malmberget förekommer det ibland att berget är trasigt eller består av avsnitt med grus och lera. Då är det omöjligt att använda vattensänkhammare när vi borrar, berättar Björn Öderyd, LKAB:s drilling manager i Malmberget.
Bergets sammansättning gör att borrhålet rasar ihop eller sätts igen när vatten och borrkax möts och bildar en trög massa.
Luft passar bäst
I de här förhållandena är därför det bästa alternativet att använda en luftsänkhammare. Då sitter slagverket på borrenheten som är inne i berget.
– Luften som borren drivs med blåser samtidigt bort kaxet. Vi tillsätter endast lite vattendimma, en liten mängd vatten, för att minska dammet, förklarar Mats Ragnarsson, Bergteamets platschef i Malmberget.
– Luftflödet och det höga lufttrycket håller massorna borta från borrhålet på ett mycket effektivt sätt, tillägger Björn Öderyd.
Maskinen som Bergteamet använder är långhålsriggen Simba M6 C-ITH, utrustad med luftsänkhammare. Till maskinen ansluts en kraftig luftslang och en stor kompressor, ett paket som på grund av sin storlek bara kan flyttas med en hjullastare.
45 meter långa hål
Bergteamet har jobbat med rasborrning i Malmberget vid ett par tillfällen. Första gången var under våren 2020 vid områdena Prinsen 996 och Fabian 955.
– Då borrade vi sammanlagt omkring 6000 meter och de längsta hålen var cirka 45 meter, berättar Mats Ragnarsson.
I slutet av 2021 till i början av 2022 utförde Bergteamet det senaste rasborrningsuppdraget, den här gången skedde arbetet också i Fabian 955 men även Prinsen 1023.
– Den här omgången borrade vi också cirka 6000 meter, säger Mats.
Kompletterade och rensade
Rasborrningens syfte var att komplettera LKAB:s borrning och färdigställa de hål som inte gick att göra klara med vattendriven sänkhammarborrning liksom att rensa upp hål där berget rasat in.
– Vi samarbetade väldigt bra och kompletterade varandra mycket väl.
Den luftdrivna borrningen var väldigt framgångsrik och gjorde att alla hål blev borrade och rensade, säger Mats.
– Vi har ett klockrent samarbete med Bergteamet, de jobbar med stor flexibilitet, vill lösa alla utmaningar och har en kunnig personal. De kunde hjälpa oss på ett mycket bra sätt med sin luftsänkhammarutrustning, säger Björn Öderyd.