
Ringsänkning säkrade ventilationsschakt i Renströmsgruvan
En ny förstärkningsmetod med armerade cementringar användes när ett nytt ventilationsschakt togs upp i Renströmsgruvan i somras. På platsen för schaktet är bergtrycket högt och bergförhållandena utmanande.
Det nya schaktet är 22 meter långt och börjar vid gruvans 1480-metersnivå.
Sänkte ned och staplade ringar
Arbetet inleddes genom långhålsborrning nedifrån den undre tunneln med en Simba. När borrhålet var klart sprängdes schaktet ut till fyra meter i diameter. Därefter fylldes schaktet med grus som bildade en bädd för de 3,2 meter breda och 1,2 meter höga cementringarna. Gruset lastades sedan successivt ut underifrån för varje cementring som sänktes ned. Slutligen försågs schaktmynningen med en skyddsring av järn med tillhörande galler.
– Ringsänkning är en ny metod som vi ville prova eftersom den kändes rätt med tanke på de komplicerade bergförutsättningarna. I samarbete med Boliden diskuterade vi oss fram för att lösningen skulle bli så bra och säker som möjligt, berättar Mats Ragnarsson, Bergteamets platschef i Renströmsgruvan.
Trygg och långsiktig lösning
Bolidens projektledare Jan Forsman håller med:
– Eftersom vi sedan tidigare visste att bergförhållandena vid schaktet var svåra behövdes en både säker och långsiktigt hållbar förstärkningsmetod. Risken för bergutfall och att sänka ned en arbetsplattform med bergarbetare i schaktet för att utföra manuell förstärkning kändes inte tillräckligt säkert. Bergteamets lösning med att sänka ned cementringar passade därför bra in, berättar han.
Metoden blev noga genomarbetad.
– Bergteamet levererade en metodbeskrivning och vi hade sedan en jättebra dialog med löpande möten och avstämningar mellan oss i arbetsledningen, våra bergmekaniker och Bergteamet där alla fick säga sitt. Vi kunde tillsammans optimera metoden så alla kände sig nöjda, säger Jan.
Slätt och välförstärkt
Arbetet var klart i slutet av augusti.
– Jag tycker att resultatet blev mycket lyckat. Schaktet är slätt, fint, välförstärkt och håller formen. Det här är helt klart en fungerande lösning för kortare schakt, säger Jan Forsman
