Case – Så fungerar dynamisk bergförstärkning med nät

Reportage ur Bergsäkert 2020#2

Så fungerar dynamisk bergförstärkning med nät

Redan 2008 tillsatte Bergteamet en grupp operatörer att fokusera på dynamisk förstärkning. Sedan dess har Bergteamet satt närmare 800 000 bult och 200 000 kvadratmeter nät.

– Mig veterligen var vi absolut bland de första i Sverige med förstärkningsmetoden, säger Mats Ragnarsson, Bergteamets Site Manager i Malmberget. Mats har lång erfarenhet av metoden eftersom det var han som tillsammans med sitt team började arbetet 2008 i Kiruna.

Skyddar bättre

Dynamisk bergförstärkning med nät ger ett bättre skydd än traditionell förstärkning. Näten och bultarna kan ta upp så kallade dynamiska laster och fånga upp rörelser i samband med seismiska händelser och sättningar. Näten används för att fånga upp bergutfall så inga stenar ska kunna falla igenom på människor, maskiner eller orsaka hinder.

Töjbara bultar håller längre

Den dynamiska förstärkningen används främst på djupare nivåer, där bergtrycket är högre och risken för bergutfall är större. De dynamiska bultarna är töjbara till skillnad från traditionella räfflade kamjärnsbultar som är statiska. Den dynamiska förstärkningen kan även kompletteras med vajerbult. Om en seismisk händelse uppstår sitter bulten fast i sina pressade ankare och klarar av att töjas avsevärt innan den går av.

Sprutbetong och nät
När förstärkningen utförs sprutas först ett betongskal i tunneln, därefter bultas och sätts nät utanpå betongen. Det traditionella bultmönstret har vanligtvis ett C/C-avstånd på 1,5 eller två meter. När nät sätts är bultmönstret en meter. Arbetet sker maskinellt med en rigg som kan borra, bulta och är utrustad med nätarm som Epirocs Boltec.

– Dynamisk bergförstärkning ger på alla sätt en säkrare lösning även om montaget tar något längre tid. En annan fördel är också att näten och bultarna samverkar emellan varandra när de är monterade och tar upp laster tillsammans, berättar Mats.

 

Vet vad som gäller

Med 12 års löpande arbete med dynamiska bergförstärkning har Bergteamet samlat på sig stor erfarenhet av metoden, vilket är en styrka.

 

– Vi har varit med från början, har provat olika sorters bultar och kommit fram till den metod som vi idag anser är snabbast och mest kostnadseffektiv. Våra operatörer är väldigt skickliga och kan utföra det här på allra bästa sätt, säger Mats Ragnarsson.

Reportage ur Bergsäkert 2020#2