Case – Säker schaktförstärkning

Reportage ur Bergsäkert 2025#1

Säker schaktförstärkning i Zinkgruvan

I Zinkgruvan utanför Askersund utför Bergteamet schaktförstärkning och injektering i ett av gruvans två nyborrade ventilationsschakt.

– På uppdrag av Zinkgruvan förstärker vi de första 350 meterna med början från marknivån. Det innebär att schaktets övre halva stabiliseras vilket gör att den nedre delen senare kan tas om hand på ett säkert sätt, berättar Jens Jonsson, ansvarig för schakt, Bergteamet.


Ger gruvan ventilation
De båda schakten är 630 respektive 700 meter djupa och ska användas för ventilation av gruvans nya brytningsområde. När de är klara senare under 2025 byggs de över med en värmeväxlarstation.
Schakten som används för tilluft och frånluft ligger vid marknivån ett 20-tal meter ifrån varandra. Det ena schaktet har några graders lutning vilket gör att de i botten landar ett 60-tal meter ifrån varandra.


– Lutningen ger cirka 8 meters skillnad per 100 meter, berättar Bergteamets projektansvarige Stefan Liss Henningsson.


Arbete på specialbyggd plattform
Förstärkningsarbetet sker inomhus i ett stort väderskyddande tält. Bergteamet använder en nytillverkad schakthängställning som löper i en fastmonterad bock med ett motordrivet 10-tons linspel.


Arbetsplattformen består av två våningar där borrutrustningen finns på det övre planet och betongsprutningsutrustningen på det nedre. Den bemannas av två bergarbetare som arbetar i par.
Schakthängställningen är specialdesignad för att kunna nyttjas i ett lutande schakt.


– Lutningen är en utmaning eftersom plattformen varken kan hänga fritt eller plant som den annars gör. Det har vi behövt ta höjd för i konstruktionen, säger Jens Jonsson.

Betongsprutning och injektering
En annan utmaning i arbetet är vatteninträngning. Det gör att schaktet behöver injekteras för att stoppa vattenflödet och göra betongsprutningen möjlig.


– Vi inledde förstärkningsarbetet redan under försommaren 2024 och använde då vår betongsprutningsrobot. Det arbetet fick avbrytas när schaktet från cirka 80 meters djup hade en omfattande vatteninträngning som gjorde att betongen spolades bort. Därför fick vi göra ett omtag och ta fram den nya plattformslösningen i stället.


Effektiv borrning
Tjockleken på betonglagret som sprutas är 50–70 mm medan några partier är 100 mm. Vid förstärkningen används kamjärnsbult och injekteringen görs med ihålig PC-bult som injekteringsmedlet pumpas igenom.


– Borrtornet på plattformen är vinklingsbart vilket gör att vi kan borra längre hål, upp till 15 meter och med brantare lutning, cirka 18 grader. Det gör till exempel att vi kan sätta längre bultar och skapa injekteringsskärmar som blir mycket effektiva, berättar Jens.


Driftsäkra vindor och spel
Bergteamet har använt fasta och mobila schakthängställningar under flera år. Den som används i Zinkgruvan har en vidareutvecklad driftlösning som innebär att elkabel och vattenslang löper från elmotordrivna vindor i ett eget linspel och automatiskt följer plattformens läge och rörelser i schaktet.


– Tidigare har vi dragit slangar och kablage över schaktkanten och hanterat dem med vajer och haspel. Det är en enkel lösning som fungerar men vårt nya upplägg är mer effektivt, stabilt och driftsäkert. Det bidrar dessutom till en ännu mer välorganiserad och ergonomisk arbetsplats vilket vi alltid eftersträvar, berättar Stefan.


Färdigt under 2025
Projektet i Zinkgruvan bemannas med fyra skiftlag bestående av två schaktarbetare och en spelstyrare. Till det kommer även arbetsledare och en projektingenjör. Arbetet beräknas vara klart under försommaren 2025.

Stefan Liss Henningsson ansvarar för schaktprojektet i Zinkgruvan.

Bergteamet utför även ortdrivning i Zinkgruvan? Under 2024 skrevs ett nytt tvåårsavtal med option till förlängning. Bergteamet bemannar ortdrivningen med i snitt fyra medarbetare per skift.

 

Platschef är Herman Hjertstedt.

Reportage ur Bergsäkert 2025#1