Case Slangdragning med precision

Reportage ur Bergsäkert 2023#2

Slangdragning med precision i Björkdalsgruvan

Bergteamet utförde tidigare i år ett precisionsuppdrag hos Björkdalsgruvan. En cirka 300 meter lång starkströmskabel drogs tillsammans med en fiberkabel och en jordfläta igenom en slang i ett nyborrat hål mellan dagen och gruvan under jord.

Uppdraget låter kanske inte så komplicerat men den stora utmaningen var förutom borrhålets längd, att borrhålet och slangen i princip hade samma diameter.
– Mellan dem skiljde endast ett fåtal millimeter. Marginalen till strömkabeln, fibern och jordflätan var dessutom bara några centimeter, så allt var väldigt tight, berättar Bergteamets Roger Westerlind.


Presspassning
Insatsen utfördes av tre medarbetare från Bergteamet tillsammans med personal från Björkdalsgruvan. Arbetet inleddes med att ett motordrivet vajerspel monterades vid hålets mynning ovan jord. Därefter sänktes vajern ned och PEMslangen skruvades fast i en dragögla och spelades upp.

Det tighta utrymmet och hålets djup innebar en stor risk för att slangen skulle kila fast i berget och dras av.


– Många av oss trodde nog att det skulle vara en omöjlighet att dra igenom slangen men med gemensamma krafter och envishet så lyckades vi göra det. Några gånger högg slangen fast, men vi tog ned hastigheten på spelet till den lägsta farten och då löpte det på och vi kom igenom hela vägen. Via en manometer fick vi en indikation på hur tungt eller lätt slangen gick, säger Roger.
När slangen dragits igenom sänktes vajern ned igen. Därefter fästes starkströmskabeln i vajern och drogs upp tillsammans med fiberkabeln och jordflätan.

Fett och glycerin gav bra glid
Under jord fanns Björkdalsgruvans team med en bil som drog fram slangen, starkströmskabeln, fibern och jordflätan som rullats ut. Vid borrhålet stod en hjullastare utrustad med en BK008-arbetskorg varifrån allt matades in med hjälp av gruvans elektriker.
– För att det skulle gå lättare att dra igenom slangen fettades den in manuellt från korgen och innan vi drog upp kabeln, fibern och flätan hällde vi ned ordentligt med glycerin i slangen för att det skulle bli ett bättre glid, berättar Roger.
– När all dragning var klar kände nog alla en viss lättnad och var imponerade över att det faktiskt gick att genomföra, säger han och fortsätter:
– Samarbetet med Björkdalsgruvan och projektledaren Gusten Lycksell fungerade som alltid mycket bra.

Reportage ur Bergsäkert 2023#2