
Snabb insats med bergförstärkning i Garpenberg
När Boliden besiktade skipschaktet i Garpenberg visade det sig att ett område på 1000-metersnivån drabbats av sprickbildning. En snabb insats behövde sättas in för att åtgärda sprickorna. Bergteamet fick uppdraget.
– Sprickbildningen hade troligtvis uppstått av en tidigare seismisk händelse. Vi insåg att vi omgående behövde ta hand om sprickorna för att hindra bergutfall som skulle kunna orsaka betydande skador på uppfodringsanläggningen, berättar Kent Hedin, projektledare vid Boliden Garpenberg.
Ett underhållsarbete med utbyte av skipens underlinor var dessutom inplanerat sedan tidigare vilket också bidrog till att förstärkningen behövde göras utan dröjsmål för att eliminera risken för skador på de nya linorna.
Agerade snabbt
– När Boliden hörde av sig tog vi bollen direkt. Vi åkte till Garpenberg redan samma kväll för att dagen efter göra en bergbesiktning, säger Markus Vidman, schaktarbetare hos Bergteamet.
– När vi kom hem ritade vi tillsammans med Komab upp en skräddarsydd arbetsplattform för Boliden som passade schaktets storlek och det arbete som behövde utföras. Upplägget stämdes av, plattformen tillverkades och godkändes enligt BRAGS, säger Markus.

Monteras på skipkorgen
Arbetsplattformen är konstruerad för att monteras ovanpå skipkorgen. Den har flera utfällbara sektioner för att enkelt transporteras ned och anpassas efter schaktets kontur.
Ihopfälld mäter plattformen två gånger tre meter, när den är utfälld får den en diameter på upp till sex meter. Plattformen är utformad för både säker persontransport, manuellt bergförstärkningsarbete och andra typer av underhållsuppdrag.
– Vi hade inte sett en sådan arbetsplattform förut men gillade konceptet och beställde den för det här arbetet och med tanke på framtiden. Vi vill fortsätta använda den i kommande insatser, säger Kent Hedin.
Utförde förstärkningsarbetet på utsatt tid
I början av november, knappt en månad efter att Boliden upptäckte skadan i schaktet utförde Bergteamet schaktrenoveringen från plattformen.
– Vi skrotade bort det dåliga berget, satte bult och finmaskigt nät och bland det bästa av allt var att vi var klara före utsatt tid, innan driftstoppet, säger Markus och får medhåll:
– Bergteamet gjorde ett bra jobb och deras snabba respons betydde att vi kunde utföra underhållsarbetet utan försening, berättar Kent Hedin.
Både utrustning och arbete
Markus Vidman lyfter fram helheten som en av Bergteamets styrkor.
– Vi konstruerar och tillverkar inte bara en branschgodkänd plattform utan vi har hela konceptet. Från att vi åker till platsen, besiktar, väljer arbetsmetod och tar fram utrustningen till att vi utför bergarbetet. Den bredden är vi nog ganska ensamma om.