
Vajersättaren testad med framgångsrikt resultat
Det finns flera fördelar med den nya vajersättaren. Dels blir arbetet säkrare genom att inga människor befinner sig i schaktet. Dels blir det möjligt att använda vajerbultar som är betydligt längre än schaktets diameter. Det leder till att bergförstärkningen blir starkare och klarar större påfrestningar.
Beprövad teknik som utvecklats Vajersättaren bygger på en traditionell Epiroc Cabletec, en beprövad maskin för vajerbultning. Koncepet innebär att all utrustning för borrning och vajersättning har flyttats från basmaskinen till ett helt nytt aggregat som sänks ned i schaktet och styrs från maskinens förarhytt.
Projektet har engagerat de flesta mekaniker i Bergteamets verkstad liksom flera samarbetspartners som Norrdon, Epiroc och Komab. Maskinen är byggd helt enligt BRAGS regelverk.
Komplett aggregat sänks ned
Aggregatet är komplett och har all utrustning som behövs för att borra och gjuta fast vajer i berget. Cementen blandas på plats med torrbruk och vatten. Det finns även en nödanordning som kan kapa av ett borrstål eller en vajer som fastnat, eller fjärrstarta ett dieselaggregat om enheten av någon anledning skulle bli strömlös.
Fullastad med betong väger aggregatet cirka 17 ton och är 7,5 meter högt. Navelsträngen är en specialtillverkad 1000-voltskabel som är framtagen för självhängning i schakt. Kabeln som går mellan basmaskinen och aggregatet är över 220 meter lång.
Testad och intrimmad i Kiruna
Under 2024 testkördes och trimmades vajersättaren genom bergförstärkning av ett raiseborrat 145 meter långt tippschakt på 1365 meters-nivån i LKAB:s gruva i Kiruna. I testets slutskede var produktionen bestående av borrning, sättning och ingjutning av vajer, uppe i cirka 800 meter per vecka.
– Testperioden visade tydligt att konceptet fungerar som det ska. Visst upptäckte vi saker som vi fick förbättra och vidareutveckla men jag tycker att testet sammanfattningsvis var väldigt lyckat. När allt var intrimmat var maskinen mycket produktiv, berättar Mats Johansson, Bergteamets platschef i Kiruna.
– Det här är en maffig maskin och aggregatet känns som ett rymdskepp när det kommer upp ur schaktet. Jag är imponerad av vad vajersättaren kan göra. Nu står vi redo för nya bergförstärkningsuppdrag med den, säger Mats Johansson.

"Tror stenhårt på konceptet"
Kari Oja är projektledare för gruvprojekt i LKAB:s gruva i Kiruna. Ett av hans uppdrag är det nya testschaktet som provas ut för framtida brytning under Kiruna-gruvans huvudnivå på 1365. Det var i testschaktet Bergteamets nya vajersättare för bergförstärkning provades ut.
Bergförstärkningens betydelse är stor och har en omfattande inverkan på den kommande planeringen av schakt i gruvan, menar Kari Oja.
– Störtschakten kommer att vara en av LKAB:s största utmaningar när brytningen kommer djupare ner i gruvan. Möjligheten att kunna bergförstärka dem blir troligtvis avgörande när det kommer till var och hur schakten ska utföras i framtiden, säger han.
På vilket sätt bidrar den här typen av rigg till LKAB:s verksamhet?
– Genom bergförstärkningen minskar vi förhoppningsvis mängden utfall i schakten. Det ger en säkrare produktion och minimerar behovet av renovering vilket är både tidskrävande och dyrbart.
Intrimning som gav resultat
Han var med och följde testet av riggen noga.
– När något är helt nytt är det alltid saker som måste trimmas in, justeras och korrigeras men sammantaget gick maskintestet bra med tanke på att det var ett helt nytt koncept. Särskilt andra halvan av testperioden utmynnade i ett bra tempo, tycker jag.
Fler schakt kommer
Kari tror på fortsättningen efter att testschaktet är analyserat och utvärderat.
– Det kommer säkerligen att utföras fler vertikala schakt med förstärkningsbehov. Så fort vi börjar använda oss av testschaktet kommer vi att utvärdera hållfastheten med den utförda metoden, men jag tror stenhårt på att det är ett framtida koncept, betonar han.
Lösningsorienterade och engagerade
Han uppskattar det nära samarbetet med Bergteamet.
– Bergteamet är lösningsorienterat och i det här projektet har de haft ett bra och engagerat team. Det har varit ett rutinerat gäng med goda idéer och som verkligen har strävat efter att projektet ska drivas framåt på ett effektivt och säkert sätt.
SHAFT CABLE BOLT RIG
Bergteamets nyutvecklade Shaft Cable Bolt Rig är en helt unik maskin i sitt slag. Den har tagits fram för att användas vid bergförstärkning med maskinell sättning av vajerbult i vertikala schakt. Nu har den testats i skarp miljö i Kiruna.
