Case- Shaft Cable Bolt Rig

Reportage ur Bergsäkert 2024

En ny vajersättare för schakt har tagits fram av Bergteamet

En helt unik maskin i sitt slag har utvecklats av Bergteamet. Den kommer att användas vid bergförstärkning av smala schakt där vajerbult ska sättas. Första testet av vajersättaren sker i LKAB:s gruva i Kiruna.

Bergteamets vajersättare baseras på en traditionell Epiroc Cabletec som har byggts om.

– Konceptet innebär att all utrustning som har med borrning och vajersättning att göra, har demonterats och flyttats till ett helt nytt aggregat som vi sänker ned i schaktet och styr från basmaskinen, berättar Tommy Johansson, arbetsledare vid Bergteamets verkstad.

 

Många involverade i arbetet

Projektet har de senaste nio månaderna engagerat mer eller mindre alla mekaniker i verkstaden liksom flera samarbetspartners som Norrdon, Epiroc och Komab. Maskinen är byggd helt enligt BRAGS regelverk.

– Den är gjord i typisk Bergteametanda. Vi har jobbat engagerat, uthålligt och löst utmaningarna tillsammans allteftersom de kommit. Och vi har lyckats, berättar Tommy.

 

Fjärrstyrs från maskinen

Vajersättaren manövreras av maskinoperatören från basmaskinen som förser plattformen med el, vatten och styrsignaler. 

Aggregatet sänks ned och hissas upp i schaktet med hjälp av en robust fastmonterad hängställning och ett uppgraderat linspel.

Det finns flera målsättningar med tiden nya vajersättaren.
– Vi gör arbetet säkrare genom att få bort människor från schaktet men även att vi kan använda vajerbultar som är betydligt längre än schaktets diameter. Det gör att bergförstärkningen blir starkare och klarar mer, förklarar Tommy.

Tommy Johansson, arbetsledare vid Bergteamets verkstad.

Komplett utrustning
Aggregatet som sänks ned i schaktet är komplett utrustat med all utrustning som behövs för att borra och gjuta fast vajer i berget. Cementen blandas på plats med torrbruk och vatten.


– Vi har även en nödanordning som till exempel gör att vi kan kapa av ett borrstål eller en vajer som fastnat, eller fjärrstarta ett dieselaggregat om enheten av någon anledning skulle bli strömlös, säger Tommy.

Fulladdad med betong väger aggregatet cirka 17 ton och är 7,5 meter hög. Navelsträngen mellan basmaskinen och aggregatet är en specialtillverkad 1000-voltskabel som är framtagen för självhängning i schakt.

 

Kabeln är över 220 meter lång och innehåller både el för att driva aggregatet och fiber som sköter kommunikationen och styrningen.

En vajersättare byggd på erfarenhet

Bergteamet har lång erfarenhet av schaktarbete och tankarna på att utveckla en vajersättare har funnits under många år, berättar Mats Ragnarsson och Magnus Bergkvist vid Bergteamet.

 

– Vi har arbetat med schaktförstärkning länge och tagit flera steg i utvecklingen under åren genom att utveckla olika fjärrstyrda utrustningar, men hittills ingen lika avancerad och komplett som den här.

Mats Ragnarsson

Magnus Bergkvist

De första stegen togs redan när Bergteamet skapade sin första sprutrobot som sedan följdes av den fjärrstyrda borrplattformen som användes hos LKAB i Kiruna för schaktrenovering.

– I samband med det uppstod tankar hos LKAB om hur man kunde sätta bergbult i smala schakt som har mindre diameter än bultarnas längd. Efter en tid och en del arbete tog vi fram ett förslag som LKAB gillade och på den vägen är det, berättar Mats Ragnarsson.

– Fördelen med vajer är att det går att sätta vajer som är längre än diametern på schaktet, fortsätter han.


Beprövad maskin med funktionalitet
Att valet föll på en Epiroc Cabletec är för att maskinen är bekant och driftsäker.

– Vi har god erfarenhet av maskinen och känner till den mycket väl. Maskinoperatörerna är också trygga med den och kan alla funktioner. Den bygger på ett beprövat koncept som passar oss. Det finns även god tillgång till reservdelar om något skulle ske. Att bygga något eget och styra den via en kur eller barack hade blivit en dyrare lösning och krävt ett helt annat utvecklingsarbete. Med en befintlig basmaskin som en Cabletec är vi övertygade om att det kommer att fungera, betonar Magnus Bergkvist.

Säker arbetsmiljö

Fördelarna med maskinen är inte bara att den är beprövad.


– Om utvecklingsprojektet faller väl ut blir det en säker och effektiv lösning för stark bergförstärkning av smala schakt med vajer. Dessutom elimineras många av riskerna i arbetet eftersom man inte behöver ha människor i schaktet, säger Mats.

 

Brett användningsområde
Under 2024 genomförs det skarpa testet med LKAB i Kiruna i ett nyligen raiseborrat stående tippschakt som är 145 meter djupt.
– Om det faller väl ut vilket vi alla hoppas på kommer det sedan att finnas ett stort antal schakt som vajersättaren kan användas till, både i Kiruna och i andra gruvor, men även för andra projekt inom infrastruktur eller vattenkraft, berättar Magnus.


All erfarenhet samlad i maskinen
– Det här är en unik maskin som vi har kunnat ta fram tack vare vår långa erfarenhet av schaktarbete och att vi tillsammans med våra samarbetspartners byggt och utvecklat allt ifrån sprutrobotar, borrutrustningar och schakthängställningar.
All erfarenhet är inbyggd i vajersättaren, den är som kronan på verket, betonar Magnus Bergkvist.

Reportage ur Bergsäkert 2024