
Bergteamets fältmekaniker
I Renströmsgruvan väster om Boliden arbetar Filip Melander och Alexander Åström. De är två av Bergteamets fältmekaniker som med fullt fokus servar, underhåller och reparerar Bergteamets maskiner under jord. De utgår ifrån Bergteamets verkstad som ligger på 1480-metersnivån.
Filip och Alexander är två av Bergteamets Fältmekaniker
Filip Melander är 26 år och har arbetat under jord i sju år och blivit en erfaren gruvmekaniker. Hans och Bergteamets filosofi är att jobba förebyggande.
–Vår långsiktiga strävan är att aldrig behöva stå vid gaveln och skruva, vi försöker i stället jobba proaktivt med underhåll av maskinerna i underjordsverkstan. Vi lägger upp servicescheman och försöker ta in varje maskin för tillsyn åtminstone en gång i veckan så vi kan upptäcka saker i tid, säger Filip.
Alltid skarpt läge
I Renströmsgruvan har Bergteamet dagligen cirka tio maskiner i drift. Utöver dessa finns ytterligare några som kan nyttjas som reservmaskiner.
– En av utmaningarna för oss är att det alltid är skarpt läge. Står en av maskinerna kan det bli stora störningar. Det kan påverka projektets tidsplan, hur snabbt vi kan driva oss fram och i slutänden drabbar det kunden. Därför vill vi jobba förebyggande och om något händer försöker vi göra snabba reparationer som håller för stunden så produktionen kan flyta på tills reparationsarbetet kan planeras in, berättar Alexander.
Utrustade med det viktigaste Underjordsverkstaden ryms i ett långsmalt bergutrymme i direkt anslutning till rampen. Den innehåller de viktigaste verktygen och utrustningen som behövs. I Renströmsgruvan har mekanikerna tillgång till ett reservdelslager både ovan och under jord. Dessutom är det nära till Bergteamets anläggning i Boliden om något extra behövs.
– Vi håller alltid ett lager med delar under jord så vi slipper ägna tid åt körning. Det är särskilt viktigt nu när vi är längst ned i gruvan. Bara att köra mellan verkstaden och dagen tar runt 40 minuter och den tiden vill vi undvika i onödan, förklarar Filip.

Filip Melander

Alexander Åström
Drivkraft och problemlösning
För att vara mekaniker under jord krävs vissa egenskaper.
– Man måste ha en särskild blick för att förstå vad som ska göras, hur man ska prioritera och man behöbver en egen drivkraft för att få saker gjorda. Sen måste man vara samarbetsvillig och kunna jobba med alla. En annan viktig egenskap är att vara lösningsorienterad. Förutsättningarna är inte som att jobba i en vanlig serviceverkstad ovan jord, säger Filip.
– Vi måste hela tiden kunna tänka utanför boxen, se hur vi kan göra arbetet på smartaste sätt utan att ge avkall på säkerheten. Det är också bra att aldrig ge sig, till exempel när det handlar om felsökning eller att komma fram till smarta lösningar. Det händer att vi får tänka lite som MacGyver, fortsätter Alexander.
Frihet och variation i arbetet
Både Filip och Alexander gillar att arbeta under jord.
– Jag trivs kanonbra och tycker att det är helt underbart. Det är samma årstid jämt, det är stor variation i arbetet, vi har en stor frihet och jag lär mig saker hela tiden, erfarenheten byggs ständigt på, berättar Filip.
– Jag har en bakgrund som svetsare och arbetsledare. Mekanikeryrket är relativt nytt för mig men jag trivs jättebra med både arbetet, kollegor och Bergteamet. Jag känner mig delaktig i det som händer, gillar äventyret med att vara under jord och det finns massor att lära sig om maskinerna och tekniken bakom, betonar Alexander.